Posted in Algemeen, Buurderij Zele

Kopen op de Buurderij is zorgen voor minder voedselkilometers

Uit nieuwsgierigheid nam ik onze vaste Boeren op een in optimale routeplanner. 3 van onze laatste 6-maanden langsgekomen Producenten liet ik uit onze route: Ongenaerthoeve uit Verrebroek, Pintafish uit Tielt-Winge en Ritchie limonade uit Leuven, aangezien deze 3 Producenten niet wekelijks aanwezig zijn, en deze niet allen particulier te bezoeken zijn.

RouteXL geeft ons de meest optimale route aan

Volgens RouteXL ben je zelf 3u27 min onderweg (zonder files, schuiven in de winkel enz…) goed voor 152 km .

Sommen we via de Boeren&Buren pagina alle (vogelvlucht)-kms op, vermenigvuldigen we deze met 2, want de Boer moet ook nog terugrijden, komen we op:
( 1 + 5 + 8 + 11 + 11 + 11 + 13 + 12 + 15 + 18 + 21 + 20) x 2 = 292 km

Deze oefening leert ons, dat van zodra 2 personen binnen de straal van 3km bestellen op de Buurderij, de Buurderij een ecologischer alternatief is.
Dit is natuurlijk allemaal theorie, niet iedereen koopt bij elke Producent, en niet elke Producent levert elke week (zelf) op de Buurderij.
Enkele Boeren werken samen om onderling al zo min mogelijk voedselkilometers af te leggen.

Wat deze theoretische oefening wel duidelijk maakt, is dat de prijs en voedselkilometers op de Buurderij goedkoper uitvalt als we met z’n allen op de Buurderij bestellen.

Conclusie: wie bij alle regio-Producenten aan huis gaat kopen, is een hele voormiddag aan het rondrijden, en legt zo’n 150 km af. Alle Boeren samen leggen echter 292 km,maar als we uitgaan van een gemiddelde van 20 Bestellers per Bijeenkomst, maakt dit zo’n 30 km per Buur (Buur van en naar Buurderij 8 km gemiddeld).


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *